Recept
Bereidingstijd
Kooktijd
Porties
300 g bloem
2 tl bakpoeder
¼ tl zout
2 el speculaaskruiden
165 g Candico Kandij Cassonade Bruin
190 g boter, koud en in blokjes
40 ml koude melk
1 losgeklopte ei, om te bestrijken
16 witte amandelen
Voor de vulling:
300 g amandelspijs
1 ei
1 el melk
Meng in een grote kom de bloem, bakpoeder, zout, speculaaskruiden en Candico Kandij Cassonade Bruin door elkaar. Voeg de koude boter toe en wrijf deze met je vingertoppen of een deegmenger door de droge ingrediënten tot je een kruimelig mengsel hebt. Voeg de koude melk toe en kneed het deeg tot een samenhangende bal. Wikkel het deeg in vershoudfolie en laat 1 uur in de koelkast rusten.
Prak in een kom de amandelspijs met een vork. Voeg het ei en de melk toe en meng tot een glad en smeuïg geheel.
Verwarm de oven voor op 180°C. Vet een vierkante bakvorm van 20×20 cm in en bekleed deze met bakpapier. Verdeel het deeg in twee delen. Rol het eerste deel uit op een licht bebloemd werkblad tot een vierkante plak en bekleed hiermee de bodem van de bakvorm. Verdeel de amandelspijsvulling gelijkmatig over de deegbodem. Rol het tweede deel deeg uit tot een vierkante plak en leg deze bovenop de vulling.
Bestrijk de bovenkant van de speculaas met het losgeklopte ei. Verdeel de hele amandelen over de bovenkant. Bak de gevulde speculaas 30–35 minuten in het midden van de oven, tot de bovenkant goudbruin en stevig is. Laat de gevulde speculaas volledig afkoelen in de bakvorm voordat je deze eruit haalt en in 16 vierkante stukken snijdt.
Tip: Wil je zelf amandelspijs maken? Geen probleem! Mix 150 g amandelpoeder met 150 g zeer fijne suiker van Tiense, 1 ei en 1 el citroensap tot een glad geheel. Bewaar afgesloten in de koelkast.
Scherm opgelicht houden
share
Krijg je bij onze recepten een glimlach en al een beetje voorpret, schrijf je dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief voor nog veel meer heerlijke inspiratie.