Focaccia met gekarameliseerde peer, ui en blauwe kaas

Recept

Bereidingstijd

45 min + rusttijd 24 u

Kooktijd

20 min

Porties

+/- 6 pers

Ingrediënten

Voor het deeg:

490 g tarwe bloem

3 g instant gist

10 g fijne zeezout

1 tl Candico Ruwe Rietsuiker

390 g water, op kamertemperatuur

 

Voor de toppings:

2 uien, in dunne half-ringen gesneden

2 tl Candico Ruwe Rietsuiker

6 el olijfolie

1 peer, in dunne schijfjes en daarna gehalveerd

1 el boter

100 g blauwe kaas (bijvoorbeeld Roquefort of Gorgonzola), verkruimeld

Beschrijving

Meng de bloem, gist, zout en Candico Ruwe Rietsuiker door elkaar in een grote kom. Voeg het water toe en meng tot een plakkerig deeg. Dek de kom af met een vershoudfolie en laat het deeg 25 minuten rusten.

Na 25 minuten start je met “stretch-and-fold”: met natte handen, pak je één kant van het deeg, trek het zachtjes omhoog en vouw het naar het midden. Draai de kom een kwartslag en herhaal met de andere kanten totdat je alle vier de kanten hebt gestretcht en gevouwen. Herhaal deze “stretch-and-fold” nog drie keer, elke 15 minuten. Dit versterkt het deeg en ontwikkelt de gluten zonder intensief kneden.

Verdeel het deeg in een rechthoekige bakvorm (bij voorkeur bekleed met bakpapier of goed ingevet met boter). Dek de bakvorm af met vershoudfolie en zet het deeg in de koelkast voor een langzame fermentatie van 14 tot 24 uur. Haal de focaccia ongeveer 1 uur voor het bakken uit de koelkast.

Verwarm 2 el olijfolie in een koekenpan op laag vuur. Voeg de uien toe en bak ze langzaam 25-30 minuten op laag vuur, af en toe roerend, tot ze zacht en lichtbruin zijn. Voeg op het einde 1 tl Candico rietsuiker toe en roer kort door tot de suiker smelt en de uien mooi gekarameliseerd zijn.

Verhit boter in een andere koekenpan op zacht vuur. Voeg de Candico Ruwe Rietsuiker en de peer toe. Bak enkele minuten per kant, tot deze zacht en licht gekarameliseerd zijn.

Verwarm de oven voor op 250°C. Besprenkel het deeg royaal met olijfolie en maak diepe kuiltjes met je vingertoppen. Verdeel de gekarameliseerde ui, peer en blauwe kaas erover. Bak 15-20 minuten, tot de bovenkant goudbruin is en de kaas gesmolten is. Laat de focaccia een paar minuten afkoelen op een rooster, snij in stukken en serveer warm of laat volledig afkoelen.

Scherm opgelicht houden

share

Krijg je bij onze recepten een glimlach en al een beetje voorpret, schrijf je dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief voor nog veel meer heerlijke inspiratie.