Pruimengalette

Recept

Bereidingstijd

20min + 30min koeltijd

Kooktijd

40min

Porties

+/- 6 pers

Ingrediënten

Voor het deeg:

250 gram bloem
1 el Candico Ruwe Rietsuiker
1/4 tl zout
150 g koude boter, in blokjes
2 el ijswater

Voor de vulling:

500 g pruimen
80 g Candico Ruwe Rietsuiker
1 el maïszetmeel
1 tl citroensap
1 tl vanille-extract

Voor het afwerken:

1 ei, losgeklopt
1 el Candico Ruwe Rietsuiker

Beschrijving

Meng de bloem, Candico Ruwe Rietsuiker en zout. Voeg de koude boter toe en meng met de bloem tot het mengsel op grove broodkruimels lijkt. Dit kan met een keukenrobot, een deegsnijder, of door met je vingers te wrijven. Voeg geleidelijk het ijswater toe, 1 eetlepel per keer, en meng tot het deeg net samenkomt. Vorm het deeg tot een schijf, wikkel het in plasticfolie en laat minstens 30 minuten in de koelkast rusten.

Was en ontpit de pruimen. Snij ze in plakjes. Meng de pruimen, Candico Ruwe Rietsuiker, maïszetmeel, vanille extract en citroensap in een grote kom. Zorg ervoor dat de pruimen gelijkmatig bedekt zijn met het mengsel.

Verwarm de oven voor op 200°C en bekleed een bakplaat met bakpapier.

Rol het gekoelde deeg uit op een licht met bloem bestoven oppervlak of direct op de met bakpapier beklede bakplaat tot een cirkel van ongeveer 30 cm diameter. Schep de pruimenvulling in het midden van het deeg en laat een rand van ongeveer 5 cm vrij. Vouw de randen van het deeg over de vulling, en laat het midden open.

Bestrijk de randen van het deeg met het losgeklopte ei en bestrooi met de rietsuiker.

Bak de galette in de voorverwarmde oven gedurende 30-35 minuten, of tot de korst goudbruin is en de vulling bubbelt.

Laat de galette een beetje afkoelen op de bakplaat voordat je hem naar een rooster verplaatst om volledig af te koelen. Serveer de galette warm of op kamertemperatuur, eventueel met een bolletje vanille-ijs of geklopte room.

Scherm opgelicht houden

share

Krijg je bij onze recepten een glimlach en al een beetje voorpret, schrijf je dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief voor nog veel meer heerlijke inspiratie.